Զատկական ձվի ֆիզիկան

 

Ձվի թարմությունն ստուգելու հնարավոր միջոցները:

Ձվերի թարմությունը տանը ստուգելը հեշտ է: Դա անելու համար պարզապես լցնել մոտ տաս սանտիմետր սառը ջրի բաքի մեջ: Ընկղմեք ձվերը ամանի մեջ մեկ րոպե: Badրի մեջ վատ, փչացած, փտած ձվերը անմիջապես կթողնեն. Դա պայմանավորված է հում ձվերի կեղևների ներսում խտության խախտմամբ: Նմանատիպ բան կարող է առաջանալ, եթե պահպանվում են պահեստավորման պայմանները. Ջերմաստիճանի ռեժիմին չհամապատասխանելը, ջերմաստիճանի կտրուկ տարբերության ենթադրությունը:

Ինչպես ճիշտ խաշել ձուն:

Ձվի սպիտակուցն ավելի արագ է արձագանքում ջերմությանը, քան դեղնուցը։ Կատարյալ արդյունք ստանալու համար հետևեք այս կանոններին․

• Ձուն զգուշորեն դնում ենք եռացրած ջրի մեջ

• 30 վայրկյան անց, երբ ջուրը կսկսի եռալ, մեղմացնում ենք կրակն ու ևս 10-11 րոպե եփում ենք

• Մի քանի րոպե թողնում ենք սառը ջրի մեջ

• Ջրում եփվելու ընթացքում աղ ենք ավելացնում, որպեսզի ձուն չճաքի

• Ձուն եփում ենք փոքր կաթսայի մեջ, որպեսզի դրանք հնարավորինս մոտ լինեն միմյանց ու չկարողանան տեղաշարժվել

• Եթե ձուն թարմ է, ապա եփում ենք 3-4 րոպե ավելի

• Ձվի բութ հատվածում կա բարձիկ, որտեղ հավաքվում է օդը։ Եփվելու ընթացքում այդ օդի ճնշման հետևանքով կճեպը կարող է ճաքճքել։ Դրանից խուսափելու համար ասեղի օգնությամբ ծակում ենք բարձիկն ու դուրս ենք բերում օդը

Ձուն հեշտությամբ մաքրելու համար պետք է սպասենք մինչև սպիտակուցն ամբողջովին սառչի, այլապես կկպչի կճեպին ու հնարավոր չի լինի հավասար մաքրել։

Ձուն վերածննդի խորհրդանիշն է, իսկ Զատիկի ժամանակ ձվի ներկման ավանդույթը շատ խորը արմատներ ունի։ Լեգենդան ասում է, որ առաջին Զատիկի ձուն Մարիան մատուցեծ Հռոմի կայսրին Տիբերին, որ հայտարարի Հիսուս Քրիստոսի հրաշքով հարություն լինելու մասին։

Միկրոալիքային վառարանի մեջ չի կարելի եփել գերմեծիկ փակված տարաներ և նաև ձուն, որովհետև նրանց մեջ առաջանում է գոլոշի, որը առաջացնումա ճնշում, որի պատճառով ձուն կարող է պայթի։

Կլորաձևև մասից ձուն ավելի հեշտ է կոտրվում:

Վերցնում ենք աղաջուր և մեջը դնում ենք ձուն, եթե ձուն բարձրանում է վերև և ջրի երեսից մի քիչ բարձր է լինում, այդ նշանակում է, որ աղաջուրը ունի անհրաժեշտ խտության քանակությունը։

 

 

Թողնել մեկնաբանություն